“De boulderende UI & Interaction designer, Front-End developer”

Thomas blijft zelf het liefst op de achtergrond, maar zijn werk daarentegen roept nog dagelijks verwondering op van zowel ontwikkelaar als klant. De vragen, ‘heb je dat echt zelf getekend’ en ‘hoe doe je dat toch’ zijn hem niet vreemd. Hoe is hij bij Tele’Train terecht gekomen? En wat doet hij het liefst?

 

Van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht naar Smart Learning Company. Hoe is dat gegaan?

Na mijn afstuderen, heb ik eerst een aantal maanden gewerkt als freelance illustrator en animator. Al snel merkte ik dat ik het klantcontact en het binnenhalen van nieuw werk niet zo leuk vond, omdat het zo’n groot deel van je tijd inneemt. Nadat ik besloten had dat het freelance bestaan toch niet voor mij weggelegd was, ben ik gaan rondkijken naar wat nieuws; met mijn achtergrond in kunst en techniek leek de e-learningwereld wel bij mij te passen. Toen ben ik via Young Capital bij Smart Learning Company terecht gekomen waar ik eigenlijk meteen een klik voelde en nu al twee en een half jaar met veel plezier werk.

 

UI & Interaction designer, Front-End developer. Dat is een hele mond vol, vertel eens wat doe je nou eigenlijk?

Oef, ja dat is een lastige vraag. Het werk is immers zo divers dat geen dag hetzelfde is. Ik help mee met het bouwen van grote e-learningmodules op de ene dag en ben een introductie animatie aan het maken op de volgende. Het leukste werk vind ik zelf het maken van illustraties. Over het algemeen heb ik bijna bij alle grafische uitingen van Smart Learning Company wel een vinger in de pap. Of dat nou een marketing folder is, een animatie voor een e-learningmodule van de overheid of de layout van een storyline bestand.

 

Wat voor soort project staat er nog op je verlanglijstje? Je ultieme droomproject, bij Smart Learning Company.

Oeh dat is moeilijk te zeggen, er is zoveel wat ik nog graag zou willen doen.

Wat mij het allerleukst lijkt is het maken van een hele lange kunstzinnige animatie waarbij alle inhoud uitgelegd wordt aan de hand van beeld, zonder voice-over. In zulke projecten kan je vaak de meeste creativiteit kwijt, omdat je veel moet nadenken over de beeldspraak in de animatie, de manier waarop karakters zich voortbewegen en de expressie die ze daarbij op hun gezicht dragen. De handelingen die ze uitvoeren, moeten de kijker vertellen wat er gebeurt. Dit alles zonder begeleidende voice-over lijkt mij een hele leuke uitdaging.

 

Hoe zie jij de toekomst van leren voor je? En van welke ontwikkelingen word je enthousiast?

Dat vind ik moeilijk te zeggen, je ziet tegenwoordig dat elektronica steeds meer een plekje krijgt in de wereld van onderwijs en het leren in het algemeen. Neem bijvoorbeeld apps als Duolingo waarmee je in kleine stapjes een nieuwe taal kan leren of de app Py waarbij je met kleine oefeningen leert programmeren. Waar het heen gaat is lastig in te schatten, omdat de ontwikkelingen in techniek zo snel gaan. In het laatste jaar van mijn studie was het curriculum van mijn eerste jaar eigenlijk alweer verouderd.

 

Ik denk en hoop dat het leren van de toekomst meer gericht is op het individu. Vooral in het onderwijs waarbij een leraar misschien niet genoeg tijd heeft om alle leerlingen individueel te begeleiden, zie ik mogelijkheden. Zo zou hier artificial intelligence kunnen helpen bij het maken van een lesprogramma per leerling, om extra ondersteuning te bieden in de lesstof waar hij/zij moeite mee heeft en de leraar is dan meer een moderator van de software.

 

En als je dan niet aan het werk bent, wat doe je dan graag?

Na een lange werkdag ga ik met de trein naar Utrecht, mijn favoriete stad. Hier kun je mij vaak vinden in boulderhal Sterk waar ik nu al jaren af en aan klim. Verder lees ik graag, kijk ik series en speel ik Dungeons and Dragons met mijn vrienden. Dit is een rollenspel waarbij elke speler in de groep een fictief zelfverzonnen karakter speelt aan de hand van het verhaal van de groepsleider (Dungeon master) en het succes van de acties van de spelers wordt bepaald met een dobbelsteen. Verder teken ik graag en kijk ik uit naar mijn volgende werkdag!

© Copyright Smart Learning Company 2017
Design door: Smart Learning Company | Realisatie: Euforiedesign