“Wat we merken is dat medewerkers steeds meer ‘just in time, just enough en just in place’ willen leren.”

De Academie Internationale Betrekkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zich bezig met de ontwikkeling van internationaal werkende (rijks)medewerkers. Samen met Henny Schippers, adviseur leren & ontwikkelen bij BZ, staken wij een aantal al bestaande e-learning modules in een nieuw jasje.

 

Wil je jezelf voorstellen? Wie ben je, wat doe je bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoe ben je hier ooit begonnen?

Mijn naam is Henny Schippers, en ik ben werkzaam als adviseur leren & ontwikkelen bij de Academie voor Internationale Betrekkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Diplomatie is een vak, en de academie is ervoor om internationaal werkende (rijks)medewerkers te ontwikkelen in hun diplomatieke kennis en vaardigheden in iedere fase van hun carrière, zodat ze niet alleen voorbereid zijn op de wereld van vandaag, maar ook op die van morgen.

Inmiddels werk ik al ongeveer 24 jaar bij deze afdeling, waarbij in de loop der jaren zowel mijn functie als de afdeling enorm is veranderd. Waar ik begon als assistent en me vooral bezighield met de logistieke kant van opleidingen, heb ik me kunnen en mogen ontwikkelen in het L&O-vak door middel van opleidingen en door veel te leren van collega’s. Het vak heeft me echt gegrepen: zien hoe mensen het beste leren, het maken van leeractiviteiten die hierop aansluiten, en daarna zien en terugkrijgen dat de deelnemer zijn werk hierdoor beter kan uitvoeren, is de leukste baan die er is!

 

Wat was de aanleiding voor de samenwerking met Smart Learning Company?

Smart Learning Company maakt onderdeel uit van een zogenaamde flexibele schil van onze academie, die op aanvraag diensten levert op het gebied van e-learning.

Smart Learning Company heeft daarbij de opdracht gekregen om 6 al bestaande e-learnings te updaten en opnieuw te ontwikkelen. 
Mijn rol in dit traject is die van projectleider. De samenwerking met Smart Learning Company verloopt erg plezierig. Korte lijnen, goede communicatie en ervaren en flexibele e-learning consultants hebben ervoor gezorgd dat deze opdracht succesvol is afgerond.

 

Welke ontwikkelingen op het gebied van L&D willen jullie met de academie maken de komende jaren?

Onlangs is de academie voor Internationale Betrekkingen een traject gestart met de naam ‘Academie in 2030’, om een visie en ambitie voor leren en ontwikkelen richting 2030 te ontwikkelen. Voor ons staat de vraag centraal hoe we de academie verder kunnen laten ontwikkelen en de organisatie beter kunnen voorbereiden op de toekomst. We willen immers medewerkers van Buitenlandse Zaken en rijksmedewerkers met een internationale functie zo goed mogelijk toerusten op hun werk voor Nederland, overal ter wereld.

Door middel van workshops, met ons team en in- en externe partners, brengen we de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart die we kunnen gebruiken in onze visie op leren en ontwikkelen en de praktische uitwerking hiervan voor de academie.

 

Hoe kijk jij naar de toepassingsmogelijkheden van e-learning voor nu en in de toekomst?

De toepassing van e-learning, maar zeker ook van webinars, is van groot belang voor de academie. Bij Buitenlandse Zaken werken we niet alleen vanuit Den Haag, maar ook op zo’n 140 posten (ambassades, consulaten, consulaten-generaal en permanente vertegenwoordigingen) in het buitenland.

Omdat het ondoenlijk is om de collega’s op de posten voor iedere leeractiviteit naar Nederland te laten komen, maken we (waar mogelijk) veel gebruik van e-learning.

Persoonlijk denk ik dat dit in de toekomst alleen maar meer zal worden gebruikt, maar ook anders.

Wat we merken is dat medewerkers steeds meer ‘just in time, just enough en just in place’ willen leren. Dus op het moment dat ze informatie nodig hebben, precies die informatie waar ze naar op zoek zijn, niet meer en niet minder.

Daarom denk ik dat we langzamerhand overgaan van wat uitgebreidere e-learnings naar micro-learning; verschillende manieren om kleine stukjes informatie te delen, online of op een andere manier. Zo kunnen we medewerkers steeds beter en op het juiste moment van de gewenste informatie voorzien.

© Copyright Smart Learning Company 2017
Design door: Smart Learning Company | Realisatie: Euforiedesign